7 tips om het hele jaar in shape te blijven!
arrow_drop_up arrow_drop_down

7 tips om het hele jaar in shape te blijven!

Alright, veel vrouwen vragen aan mij: “Hoe doe je dat, het hele jaar in shape te blijven??”. En dan begin ik mijn verhaal met dat er bij mij ook zo’n vier a vijf kilo tussen winter en zomer zit. Ze kijken me aan met veel vraagtekens, hoe doe je dat? Zo gecontroleerd met je gewicht omgaan en dit plannen. Alvast vooruit plannen naar het volgende seizoen? Dit zijn mijn regels die ik hanteer, no matter what!

Whoop whoop, laten we gelijk van start gaan!

Tip 1: Je koelkast

Zorg altijd, maar dan ook echt altijd dat je goede voeding in huis hebt. En met goede voeding bedoel ik de gezonde voeding die er nu bij je op komen wanneer je aan gezonde voeding denkt. Vlees, groente, magere kwark, wortels, eieren, rijst name it. Als je trek hebt, dan heb je in ieder geval de keuze uit producten waardoor je makkelijker in je macro’s blijft en bijdragen aan een fitte jou. Aan de andere kant is het ook slim om de niet gezonde producten in huis te hebben. Jahhaaaa, I know, nu wordt het interessant he haha. Maar beperk dit (dat was de adder onder het gras….joke). Denk hierbij aan pure chocolade en popcorn. Heb dit zeker in huis, dit is ook leven, dit hoort ook gewoon bij het in shape zijn. Maar een hele lade vol met allemaal snoepgoed is veel verleidelijker om veel van te eten en vaker dan een beperkte voorraad te hebben.

Tip 2: Eet iets wat je maag vult bij cravings

Mocht je een craving hebben, eet dan eerst eiwitten of bijvoorbeeld een komkommer of wortels. Ik beperk mezelf nooit dat ik iets niet mag, dit voelt veel vrijer in mijn hoofd. Wel heb ik de afspraak dat als een zoetaanval niet gepland is ik eerst bijvoorbeeld Skyr eet en een kwartier wacht. En ja, dit vergt enige discipline maar dit went. Ik mag eten, ik mag ook dat koekje, maar eerst m’n hersenhonger gevoel stillen en dan pas dat koekje. Het is dan ook veel gemakkelijker om het bij een te houden, je hoeft je maag niet meer te vullen.

Tip 3: Plannen

Plan, plan en nog eens plannen. Supersaai wellicht, maar aan de andere kant zie ik het zo.Nix anders is zo belangrijk dan mijn gezondheid en hoe ik me voel. Dit staat echt bij mij op nummer uno! En dan vergelijk ik het met sparen voor een droomreis, iets wat je heel graag wil. Dan moet je ook je financiën plannen. Weten wat eruit gaat en wat er binnenkomt. En betekent dit dat je nooit meer mag shoppen, of uiteten mag, of geen geld mag uitgeven? Zeker niet!!!! Maar er is wel een plan. Zo ook met je voeding en je shape. Je kan nog steeds genieten van chocolade, uiteten en een wijntje op z’n tijd. Elke maaltijd die ik eet is een feestje en kijk ik naar uit. En yup, die zijn voor 90 procent wel gepland.

Tip 4: Je omgeving

Surround yourself with gelijkgestemden. Niets is zo energie vretend om je lifestyle te moeten uitleggen of je weer te moeten verdedigen. En zo energie gevend is het om jezelf te omgeven met mensen die al vijf stappen verder zijn dan dat jij bent. Die echt een voorbeeld zijn. Want hieraan kan je je letterlijk aan optrekken. Dit betekent groei, en groei is leven!  Wanneer was jij het aller gelukkigst? Dit is waarschijnlijk in een periode geweest dat je op een of andere manier enorm bent gegroeid in iets. So, energievreters eruit (of zo min mogelijk tijd mee doorbrengen) en energiegevers je leven in!

Tip 5: Zin hebben is niet altijd belangrijk bij het behalen van je doel

Leer jezelf aan dat je niet altijd zin hoeft te hebben om wel te gaan trainen. Zin is voor veel mensen belangrijk, voor mij niet altijd. Want ook als ik geen zin heb kan ik nog steeds naar de gym gaan. Ik denk meer in wat ik kan, en dan is dat ik zin heb een leuke bijkomstigheid. En serious, de grap hiervan is echt dat de dagen dat ik geen zin heb de trainingen als een tierelier gaan. Als ik er dan toch ben, dan maar het beste ervan maken zodat ik naderhand een goed gevoel heb van de training!

Tip 6: Leer hoe je op voeding reageert

Leer jezelf kennen hoe je op voeding reageert en ga daar slim mee om. Ikzelf kan bijvoorbeeld niet goed tegen melkproducten. Ik lijk na een cappuccino al 3 maanden zwanger, ik voel me alsof ik in het komende uur moet gaan bevallen. Geen pretje dus! Hoe lekker ik het ook vind, een cappu met melk is voor mij geen optie meer. Van koolhydraten word ik bijvoorbeeld onwijs dus, dit is de reden dat ik tot een uur of 12 smiddags geen koolhydraten eet en alleen maar eiwitten en vetten en juist in de avond plan ik veel koolhydraten in! Slaap ik als een roosje! Het is ook slim om na te gaan van welke producten je mega gevuld bent. Zoals kwark, eieren en dan vooral van het eiwit, komkommers, zilvervliesrijst, kip, groente, watermeloen etc.

Tip 7: Act like je doel

Leef je voorbeeld, zoals diegene die je heel graag wil zijn! In mijn hoofd ben ik al die atleet die 140 kilo kan squatten, die de wereld rondreist, die vrij is qua werktijden, die vrouwen nog meer inspireert dan dat ze nu al doet. Ben je doel, nu al. En zolang je dit blijft doen komt dat resultaat vanzelf!

Tip 8: Krijg kennis hoe voeding werkt

Leer hoe voeding werkt, en het in shape komen! En dan niet voor een korte tijd, maar voor een langere periode. Dit is de reden dat ik niet met vaste voedingsschema’s werk voor mijn cliënten. Ik geef ze zoveel kennis dat ze nadat ze hun doelen hebben bereikt zelfstandig verder kunnen. En ik geloof niet in vaste voedingsschema’s.

Dan zou je je hele leven iemand nodig hebben om in shape te blijven, en een vast voedingsschema is killing. Leuk voor twee dagen, en zeker wij vrouwen…wij willen af en toe ook genieten van chocolade, van lekkere dingen. Dan kunnen we het veel langer volhouden, en lang volhouden is mega resultaten neerzetten!

En misschien een inkopper, maar goede begeleiding is echt de key. Die de lijnen uitzet, jij hoeft alleen nog maar te focussen om een goede invulling aan het geheel te geven. Ook ik heb nog een coach die me begeleid, en die me zegt wat ik moet doen. Over dat gedeelte wil ik weer niet hoeven nadenken, dat doe ik liever voor anderen (-:.

Reactie plaatsen

Ik wil graag meer informatie over coaching!

Wij gebruiken Cookies