Help! Ik wil afvallen maar ook uiteten? Wat zijn slimme keuzes?
arrow_drop_up arrow_drop_down

Help! Ik wil afvallen maar ook uiteten? Wat zijn slimme keuzes?

Shit, je bent al lekker op weg in het afvalproces en dan opperen je vrienden om gezellig uiteten te gaan…maar jij weet eigenlijk niet of dat kan want hoe moet je daarmee omgaan? In dit blog neem ik je mee hoe je wel heerlijk kan genieten van je etentje en met simpele slimme tricks je wel on track blijft!

Holimuc…ik voel nu heel veel vrouwen die me een knuffel geven..got it…er is meer dan alleen maar kip en broccoli. Sterker nog, je hoeft helemaal niet aan de kip en broccoli, er moet ook geleefd en genoten worden.  You’re in? Mooi, want er kan bijzonder veel alleen moet je weten hoe. Ok let’s gohoooo (of beter….let’s eat (-:!)

1. Een paar dagen van te voren

Ok, je bent aan het afvallen en beetje bij beetje lukt het je om de regie over het afvalproces te nemen. I’m very proud…doe dit vooral ook met uiteten gaan. Pak de regie, ook hierin is planning het halve werk. Als je keuze hebt tussen bijvoorbeeld Chinees of een restaurant met een Franse kaart dan heeft het laatste de voorkeur gezien de keuzes die ze op de kaart hebben staan.

2. Een dag van te voren

Ervan uitgaande dat je je macro’s telt en je je voeding plant probeer een 800 a 900 kcal uit te plannen, en dan met name vetten en koolhydraten. Veelal bevatten de gerechten die je kan bestellen van de kaart veel van deze macro’s. Mocht 900 calorieën te veel zijn voor een dag, eet dan de dagen voor je etentje wat minder calorieën. Uiteindelijk gaat het afvalproces niet in een dag maar over een langere periode. 

3. Bekijk het menu online

Bij veel restaurants kan je online al het menu bekijken. 

Maak alvast een keuze wat je wil eten, wat lekker is maar ook verantwoord in je voedingspatroon past om je uiteindelijke doel te bereiken. 

4. Je ontbijt

Ontbijt met eiwitrijke producten zoals eieren, zalm en kipfilet. Mjam! Om je spieren te behouden tijdens het afvalproces wil je ze beschermen om uiteindelijk wel vormen in je lichaam tehouden. Het is dus zaak (oei klinkt wel heel streng haha) dat je op de dag dat je uiteten gaat voor 16.

00 uur 80% van je totale benodigde eiwitten al binnen hebt.

Probeer dus ook tijdens je lunch heel eiwitrijk te eten. Een mooi bijvangst is dat eiwitten erg vullen. Waneer je naar je etentje gaat zal je niet heel veel hongergevoel ervaren wat een positief effect heeft op de keuzes die je de avond maakt. Denk er maar eens aan….als je boodschappen gaat doen met veel trek kom je met hele andere producten thuis dan wanneer je boodschappen gaat doen wanneer je net gegeten hebt. Zo werkt het ook met etentjes.

5. Water inname

Waterinname gedurende de hele dag is heel belangrijk. Zorg ervoor dat je sowieso een uur voor het etentje een liter water drinkt, dan voorkom je dat je met wijntjes je dorst gaat stillen. Je kan met alcohol je dorstgevoel niet stillen (helaas). Vraag gelijk of je een fles water kan krijgen en doe een wedstrijdje met jezelf dat deze einde van de avond op moet. Zo weet je dat je tijdens het gezellige etentje voldoende water binnenkrijgt.

6. Alcohol

Checkerdecheckcheck….te lekker! Got it! Oké..eerlijk antwoord. Alcohol draagt op geen enkele manier bij aan het afvallen dus in eerste instantie liever geen alcohol. Heb jij nu voor jezelf een reactie van…joh Paul…ga je even hoog de boom in, kan. Maar jij wil resultaat, jij wordt blij van een mooi lichaam en dan is dit mijn eerlijke antwoord. Wil je toch wel een wijntje, geniet er maximaal van. Een glas alcohol bevat al snel 150 kcal en voornamelijk suikers. 

Als je wel alcohol wil drinken zorg dan in ieder geval ervoor dat je je vezels op de dag al binnen hebt (per 1000 kcal ongeveer 10 gram aan vezels) en deze verkrijg je uiteraard ook uit koolhydraten.

 Spreek met jezelf al hoeveel wijntjes je neemt en hou je hier ook aan. Dit is niet alleen slim voor de avond maar heeft ook effect op de dag erna. Van mezelf weet ik dat ik bij twee wijntjes of meer de volgende dag niet vooruit te branden ben, meer honger ervaar, sneller naar slechtere dingen grijp en me niet fit voel.

7. Vermijd zoveel mogelijk gefrituurd eten

Gefrituurd eten bevat transvetten die slecht zijn voor je gezondheid, maar hiernaast zorgen diezelfde vetten ervoor dat je verbranding voor een aantal uur wordt stil gelegd. En dat is zonde!

8. Extra groente

Vraag bij je hoofd gerecht een portie extra groente en begin met het eten van je groente en vlees. Dan heb je je voedingsstoffen alvast binnen. En dit is voeding wat goedvult, hiermee verklein je de kans dat je veel ander eten neemt.

9. Saus appart

Vraag of de saus apart geserveerd mag worden. Saus tikt vaak erg aan in het aantal calorieën en op deze manier kan je zelf bepalen hoeveel saus je neemt. Over het algemeen bevat rode saus met hetzelfde volume minder calorieën dan witte saus. Hallo curry…bye bye lekkere mayo )-:

10. Eet langzaam

Wanneer je naar je eten kijkt als je het eet, bewust 10 keer kauwt op je lekkere eten geniet je er meer van maar je bent ook sneller verzadigd omdat je heel bewust eet. Vraag hiernaast aan de ober of er een half uur tijd tussen het serveren vande gerechten mag zitten. Je lichaam heeft tijd nodig om aan te voelen of  het al vol zit. Dit is de belangrijkste tip die ik heb, overeet niet, maar voel aan wanneer je genoeg hebt.

11. Je dessert

Whiehahooooo, oké! Alles in het leven is een keuze, so ook je dessert. Maak een bewuste keuze of je dessert nog in het aantal calorieën past. Je kan ook kiezen voor zwarte koffie of thee met een bonbonnetje. Dit scheelt veel in calorieën en heb je toch je zoetje einde van de avond. 

12. GENIET!

Genieten is het allerbelangrijkste en zeker als je eens per maand uiteten gaat hoeft het je proces echt niet te belemmeren met bovenstaande tips.

En no worries, de weegschaal laat de volgende ochtend tijdens je weeg moment een hoger getal zien, dat is normaal. Je hebt meer koolhydraten gegeten en die houden vocht vast. Geen reden om je zorgen te maken. Pak gelijk sochtends de draad weer op waar je gebleven bent en op naar een stralende jou!

Voor nu alvast Bon a petit!

Reactie plaatsen

Ik wil graag meer informatie over coaching!

Wij gebruiken Cookies