Je mooie strakke jou en het belang van eiwitten.....hoe zit dat nou?!!!
arrow_drop_up arrow_drop_down

Je mooie strakke jou en het belang van eiwitten.....hoe zit dat nou?!!!

Een goede vriend zei laatst tegen mij..Paul, ik word er een beetje GEK van! Je hoort zoveel over voeding, gezonde en ongezonde voeding, spieropbouw en voeding, afvallen en voeding, iets met voldoende eiwitten…Maar echt.. hoe zit dat nou. Hoppa…fantastisch, weer gratis inspiratie voor een nieuwe blog!

P.s. natuurlijk veel te vroeg in het bericht, maar als jij nou ook een vraag hebt over voeding, training of een mindset die je graag wil veranderen maar niet weet hoe..Stuur mij een berichtje terug met je vraag. Dan schrijf ik daar een blog over! Juist leuk, want als jij een vraag hebt, hebben meerdere dat!

Nu terug over eiwitinname in combinatie met spieropbouw of afvallen.

Ik ga het proberen in Jip en Janneke taal uit te leggen…en iets met een autosnelweg (-: Visualiseer met me mee.

In eerste instantie kom je aan door boven je caloriebehoefte te zitten over een langere periode en val je af door meer te verbruiken of minder calorie inname dan je verbruikt. Lees dit blog hoe je berekent wat jouw energieverbruik is op een dag zodat je een uitgangspunt hebt.

Super leuk deze info. Maar je wil, als je keuze is om aan te komen, zoveel mogelijk in spier aankomen. En met afvallen wil je zoveel mogelijk spier behouden zodat je mooie vormen zichtbaar worden.
En hier komt het belang van eiwitten om de hoek kijken.

Want je lichaam heeft een keuze. Ik pak hier even voor het gemak afvallen. 

Zie het als een weg waar je met je auto op rijdt, en je komt een T-splitsing tegen. De weg is het afvaltraject. Maar bij de T-splitsing heeft je lichaam een keuze; de weg kiezen van afvallen in spiermassa of de weg kiezen van vetmassa verliezen. Alleen nu is de grap dat de weg van afvallen in spiermassa gratis (op die weg staat ook groot; GRATIS!) is. De weg van vetmassa verliezen moet je tol voor betalen. Die tol bestaat uit twee componenten; 1) voldoende eiwitten innemen en 2) spierfunctie vragen.

Voor je lichaam kost – letterlijk – het ’t minste energie om in spiermassa af te vallen, op die weg staat immers; GRATIS!!! Dus stuur jij je auto nergens naar toe – en zit jij onder je energieonderhoud – dan breekt je lichaam eerder spier af en kiest je lichaam altijd voor de gratis route. Maar je lichaam krijgt juist de mooie vormen als de spieren behouden blijven en je vetlaagje minder wordt. Hallo nice body!

Je lichaam heeft voldoende eiwitten nodig om je spieren te behouden en eiwitten zorgen voor herstel. Maar die spieren blijven niet behouden als je geen spierfunctie vraagt. Ook met eiwitten heeft je lichaam een keuze, wat ga ik ermee doen? Hoe kan ik het zo efficiënt mogelijk inzetten? Waar wordt er het meest om gevraagd om simpelweg te overleven!

Dus als je voldoende eiwitten inneemt, maar niet traint, dan zal je lichaam nog steeds kiezen voor de gratis weg, je lichaam is immers lui en je spieren zijn nog steeds niet nodig volgens je lichaam want het wordt niet gebruikt. Whoop whoop, weer naar die gratis weg.

Maar alsjij minimaal drie keer in de week traint, EN voldoende eiwitten inneemt dan maakt jou lichaam continu de keuze om de tolweg te nemen, want daar wordt naar gevraagd en val je dus af in voornamelijk vet. Holimuc, dit is cool.

Mijn voorkeur gaat uit naar krachttraining boven andere sporten omdat je enerzijds veelal explosieve bewegingen maakt waarbij je spier zwaar belast wordt (kijk bijvoorbeeld het verschil in lichaamsbouw tussen een sprinter en een marathonloper). Aan de andere kant verbrand je met krachttraining meer calorieën in een korte tijd. 

Dan hebben we nog het scenario, ik hoorde het bijna denken, dat als ik wel veel train, maar niet voldoende eiwitten binnenkrijg? Wat gebeurd er dan? Eiwitten zorgen voor behoud en herstel. Als eerste ga je het merken in je herstel. Je herstelt niet snel genoeg om je spieren weer te kunnen belasten. En ga je ze wel belasten dan merk je dat je niet voldoende kracht hebt om de hele training goed te kunnen volhouden. Zonde!

Maar hoeveel eiwit moet ik minimaal dan binnenkrijgen?

Hier zijn rages voor; voor afvallen is idealiter tussen de 2.3 gram en 2.8 gram per kilo lichaamsgewicht. Echter start ik bij mijn coachingsklanten iets lager omdat je ook moet leren om eiwitten te eten. Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar eiwitten vullen enorm! En je kan je voorstellen, dat als je wil afvallen, en je zit continu propvol dat dit een eng gevoel kan geven. Dus in het traject bouw ik de eiwitinname veelal op. Ook hier geldt weer, je moet het over een langere periode gemakkelijk kunnen volhouden, dat is altijd het uitgangspunt en bereik je het mooiste resultaat mee! En dat is waarvoor we gaan.

Met spieropbouw werkt de snelweg eigenlijk hetzelfde, alleen worden nieuwe spieren voornamelijk door koolhydraten gemaakt (waar veel mensen denken dat dit ook door eiwitten is!! Om deze reden ligt de ideale verhouding voor eiwitinname voor spieropbouw tussen de 1.8 gram en 2.3 gram per kilo lichaamsgewicht.

Wel een noot, de ranges zijn uitgangspunten. Per individu kan dit echt verschillen omdat zoveel dingen invloed hebben op het afval, of opbouwproces. In deze blog gaat het erom dat je een idee krijgt hoe het lichaam werkt, ‘denkt’, en reageert!

Zijn eiwitstakes slim om te nemen? 

Ok, goede vraag. Probeer een 90% van je eiwitten uit echte voeding te halen. Vind je het makkelijk en lekker om een eiwitshake te nemen om een dag dan kan dat zeker geen kwaad! Probeer het wel bij een per dag te houden omdat vloeibaar voedsel minder vult dan vast voedsel.

Hoe kan je dit bijhouden? 

Je calorie inname kan je makkelijk bijhouden met de app MyFitnessPal. Met deze app kan je zowel je voeding plannen, maar ook bijhouden op de dag zelf wat je eet.

Wil jij graag afvallen, weer happy zijn met wat je ziet in de spiegel? Weer lekker in bikini lopen deze zomer zonder iets te hoeven verbergen? Ik help je er onwijs graag mee, stuur mij een reply op deze mail of kijk op deze site. Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten! En natuurlijk ook als je wil aankomen. Deze groep wordt vaak wat onderbelicht, maar uit eigen ervaring weet ik dat dat ook erg oncomfortabel kan zijn. Op naar een krachtige en zelfverzekerde jij!

Ik gun het je zo!

Els van Megroot

Door

Els van Megroot

op 17 May 2018

Ik wil van me buikvet af. Train 4x per week combi cardio en kracht en doe thuis elke dag buikspieroefeningen . Hoevaak moet ik eiwitten pakken? Link bij foto voor eiwitten te bestellen werkt niet .

Paula den Blanken

Door

Paula den Blanken

op 18 May 2018

Hoi Els, bedankt voor je bericht. Ik ga vanavond gelijk naar de link kijken! Je buikvet wordt pas minder als je gaat afvallen. Je kan nog zulke sterke spieren hebben, als er een laagje vet omheen blijft zitten dan worden die buikspieren nooit zichtbaar. Een calorietekort creëren is het antwoord waardoor je vet zal gaan afvallen. Hoe je dit voor jezelf kan berekenen heb ik in dit blog uitgewerkt; https://www.pauladenblanken.com/caloriebehoefte-berekenen/ Je weet dan ook gelijk hoeveel eiwitten je per dag mag innemen. Ik zou maximaal 1 whey adviseren en de rest uit natuurlijke eiwitbronnen halen. Is je vraag zo beantwoord? Hoor het graag! En p.s. wat goed dat je zoveel traint! Groetjes, Paula

Petra Mandersloot

Door

Petra Mandersloot

op 23 February 2019

Welke eiwit shake raad je aan om te gebruiken (zoveel keuzes)?

Paula den Blanken

Door

Paula den Blanken

op 24 February 2019

Hoi Petra, Bedankt voor je vraag! Qua merk heb ik geen advies maar kijk naar een whey isolaat variant. Groetjes, Paula

Reactie plaatsen

Ik wil graag meer informatie over coaching!

Wij gebruiken Cookies