Hoe kan ik mijn dag toch plannen als ik nog niet weet wat ik ga avondeten?
arrow_drop_up arrow_drop_down

Hoe kan ik mijn avondeten toch plannen als ik niet weet wat ik ga eten?

Vanochtend was ik een Sunshine aan het trainen. Ze volgt nu een week online coaching en bij een half jaar pakker zit een 1-op-1 training bij in. Ik vroeg hoe het was gegaan de eerste week, ook met het plannen van haar voeding. Het ging goed maar ze baalde er enorm van dat het plannen van haar voeding nog niet optimaal ging. Ze woont op dit moment nog thuis bij haar ouders en overdag kan ze zelf haar voeding plannen maar savonds eet ze wat de pot schaft.

Maar hoe kan je er nou voor zorgen dat je wel gewoon kan mee eten maar wel kan afvallen? Hoe plan je dit in?

Goede vraag! Want deze vraag krijg ik vaker. 

Je weet het aantal kcal wat onder je energieniveau ligt, die heeft ook deze klant van mij ontvangen. Hiernaast heeft ze ook haar macro’s. Dit is wat ik als tips heb gegeven.

Plan voor je avond een 600 kcal in, in de app MyFitnessPal kan je ook snelle calorieën toevoegen. Plan de rest van de dag in waarbij je sowieso 80% van je eiwitten binnen wil krijgen. Zeker als het avondeten vlees bevat kom je daarmee waarschijnlijk wel aan je eiwitten. Ga voor zeker en ga ervan uit dat het avond eten uit zeker ook een component koolhydraten bevat.

Met 600 calorieën kom je 9 van de 10x wel uit als je de volgende tips ter harte neemt.

  1. Drink voor het avondeten een halve liter water
  2. Als extra zou je een half uur voor je avond eten een hele komkommer kunnen eten. Een komkommer vult, bevat weinig calorieën en je bent al lekker aan het kauwen. Je mind heeft voor al haar gevoel al gegeten.
  3. Wat het avondeten ook is, eet maximaal een portie van anderhalf je vuist grootte.
  4. Schep je eten op op een klein formaat bord. Dan lijkt het eten in verhouding veel meer.
  5. Eet echt bewust, misschien is dit wel de belangrijkste van alle tips. Met bewust eten bedoel ik dat je kijkt wat er op je bord ligt, breng je vork bewust naar je mond, proef het eten, kauw minimaal 10 keer voordat je het doorslikt. Hierdoor ben je langer bezig met het eten en voor je mind is dit slim dat zij ook weet…ik ben aan het eten en zal voorkomen dat ze binnen een uur gelijk weer komt….ik wil eten!!!
  6. Voel goed tijdens het goed aan of je gevuld bent, niet propvol maar lekker gevuld. Mocht dit moment eerder zijn dan dat je je bord leeg hebt omdat het eten behoorlijk machtig is, stop dan eerder met eten.
  7. Na het eten, bedenk dat het lekker was en dat je hebt genoten ervan.

Bestaat avondeten uit losse componenten, daarmee bedoel ik bijvoorbeeld aardappelen, groente en vlees zonder saus dan kan je ervoor kiezen om het te wegen en alsnog in MyFitnessPal te zetten. Dit heeft uiteraard de voorkeur. Let erop dat je de boter waarin is gebraden en eventuele gebruikte kruiden ook rekent. Bijvoorbeeld Silvo – Italiaanse gehaktkruiden per pakje 127 calorieën bevat. Maar ook boter tikt heel hard aan, van die niet leuke verborgen calorieën zijn dat.

Merk je dat je je overige voeding allemaal plant, en je hieraan houdt (en dus niet meer eet dan dat) en je komt aan in gewicht dan is de kans groot dat je avondeten standaard toch meer dan 600 calorieën bevat. Kijk dan of je je porties kleiner kan maken wat je opschept of calculeer meer kcal in voor je avondeten.

Heb jij andere vragen over voeding, in shape komen en/of training? Stuur mij een berichtje en dan schrijf ik daar ook een blog over!

Reactie plaatsen

Ik wil graag meer informatie over coaching!

Wij gebruiken Cookies